Välkomna våren med nyputsade fönster

Att putsa fönster är något som de flesta drar sig för och många skjuter upp sysslan in i det längsta. Men det behöver inte vara tråkigt att putsa fönster. Med rätt utrustning och rätt inställning blir det roligare. Under våren, när solen fortfarande står lågt på himlen och de tråkiga smutsränderna på glaset framträder extra tydligt, kommer en fönsterputsning att lyfta intrycket av ditt hus eller lägenhet. När du är klar kan du luta dig tillbaka i soffan och njuta av det fina ljuset som strilar in genom dina förvandlade fönster.

Passa på att putsa en fin dag

Putsa dina fönster när solen skiner. Att välja en mulen och ruggig dag kommer inte att göra så att jobbet går lättare, tvärtom. När solen skiner är det lättare att se smutsfläckar och det är enklare att kontrollera resultatet av dina mödor. Om du bor i hus och måste putsa fönster och altandörrar från utsidan är det trevligt om det är vackert väder. De allra flesta av oss blir på gott humör av sol. Allra bäst blir det dock om du kan undvika direkt solljus, då slipper du fula ränder.

Använd rätt utrustning

Du behöver en fönsterskrapa, en hink med vatten, en svamp samt trasor eller tidningspapper. Vattnet ska vara varmt, så att det löser upp all smuts. I vattnet häller du någon form av rengöringsmedel, till exempel fönsterputs från mataffären, men du kan också välja att tillverka ditt eget rengöringsmedel. En skvätt ättika och lite diskmedel brukar fungera utmärkt. Det går även bra att endast använda diskmedel – det fungerar ju på dina glas, eller hur? Rengör med svampen, torka av med skrapan, torka efter med en luddfri trasa eller tidningspapper. Klart!

Det lilla extra

När du ändå är igång och putsar fönstren, passa på att samtidigt torka av fönsterkarmar och fönsterbänkar. Kanske vill du också byta gardiner? Om du putsar fönstren från utsidan är det läge att dra ett drag med trasan över fönsterblecken. En rengöring av fönsterblecken är verkligen pricken över i:et för helhetsintrycket.