Så får du renare luft hemma

ren luft hemma
De allra flesta vill nog ha så ren luft som möjligt hemma. Naturligtvis finns det också många som inte ens har funderat över detta, men inte heller de skulle nog tacka nej till ren inomhusluft. Det går naturligtvis att köpa en luftrenare för att få en ren inomhusluft. Det är något som kan vara gynnsamt exempelvis för den som är allergisk mot damm eller pollen. Det är dock inte den enda metoden som kan vara till hjälp. Här ska vi titta på fler möjligheter.

Städa, städa, städa

Det kanske låter tråkigt och självklart, men faktum är att det behöver städas ofta för att inomhusluften ska vara ren. Dammsug ofta, och se till att du verkligen dammsuger överallt. Kom ihåg att även möbler som sängar och soffor kan behöva dammsugas eftersom en stor del av det damm som finns i våra hem är hudavlagringar och andra rester från oss människor. Kom också ihåg att dammsuga och skura golvytor som inte syns, som till exempel under sängar, soffor och bord. Att städa en gång i veckan är inte tillräckligt. Städa hellre en gång för mycket än en gång för lite. Det kommer göra skillnad.

Låt växterna göra jobbet

Ett annat sätt att få en renare inomhusluft är att låta många växter flytta in. Om du har svårt att bestämma dig för vilken typ av växter du ska köpa, så välj gärna gröna växter som har stora blad. De gör ett utmärkt jobb när det kommer till att rena luften från olika gifter och potentiellt skadliga partiklar. Dessutom är de vackra och gör hemmet betydligt mysigare. Du slår med andra ord två flugor i en smäll för att använda ett välkänt gammalt uttryck.

låt växterna göra jobbet

Vädra då och då

Att vädra kan vara en bra idé, men det är inget du behöver göra hela tiden. Det kan vara lätt att utgå från att det bästa är att låta fönstret stå öppet hela tiden för att släppa in frisk luft, men så är faktiskt inte fallet. När du har fönstren öppna släpps även avgaser och pollen in, så det bästa är faktiskt att vädra med måtta. Öppna då och då för att få in ny luft i bostaden, men låt inte fönstren stå öppna dygnet runt varje dag. Faktum är att det kan få motsatt effekt.

När är det en bra idé med luftrenare?

Förr eller senare kommer du förmodligen få tipset att skaffa en luftrenare. För många är det långt ifrån nödvändigt. Många klarar sig gott och väl med de tips som listats ovan. Däremot finns det situationer då det trots allt kan vara en god idé att införskaffa en bra luftrenare. Det gäller till exempel allergiker som har ett mycket stort behov av en mycket ren inomhusluft. För den som är allergisk mot damm kan det till exempel vara så gott som nödvändigt med en luftrenare. Detsamma kan gälla den som har mycket svåra problem med pollen. Det finns också personer som kan ha svårt med de bakterier som kan finnas i en oren inomhusluft. De kan i vissa fall bli hjälpta av en bra luftrenare.