Ombonat barnrum – förslag & idéer

Att barnens rum ska vara hemtrevligt och mysigt är förstås högsta prioritet för alla föräldrar. Det kärvs inte att du köper dyra möbler eller lägger tusenlappar på supermoderna leksaker. Det går att skapa mycket hemtrevliga rum utan att det behöver kosta speciellt mycket. Här kommer vi med några idéer på hur du kan gå till väga.

Välj ett tema och följ det

När du ska inreda hemmet funderar du förmodligen en del på vilka färger du ska välja. En klok tanke kan vara att välja ett tema som du sedan följer. Det kan du ha som utgångspunkt när du ska välja tapeter eller väggfärg, tavlor, tapeter och textilier. På det sättet får du ett lugnande och enhetligt intryck i rummet, vilket är viktigt, så att barnet kan vara ned där. Huruvida temat är pirater, enhörningar, sagoprinsessor, hästar eller helt enkelt en färg, som till exempel marinblått spelar mindre roll. Välj något som du vet faller din son eller dotter i smaken. På det här sättet kan du se till att du inte hamnar i en situation där du har 20 olika färger i inredningen, vilket annars kan leda till ett väldigt kaotiskt intryck.

Skapa ett mysigt utrymme

Oavsett om du satsar på en ganska minimalistisk inredningsstil eller en mer detaljrik stil kan det vara mysigt att ha en myshörna för barnet. Det kan handla om ett vackert och mysigt lektält, en tipi som följer det valda temat, eller en sänghimmel runt sängen som barnet kan dra för när han eller hon så vill. Exakt hur myshörnan skapas spelar mindre roll, huvudsaken är att det finns ett ombonat krypin någonstans i rummet. Det höjer mysfaktorn rejält.

Skapa ett mysigt utrymme

Välj klassiska stilrena möbler

Det är ofta en bra idé att satsa på stilrena och klassiska möbler. På så sätt kan de behållas längre, eftersom de varken blir omoderna eller för barnsliga. Naturligtvis kan det vara så att de behöver bytas ut så småningom för att ge plats för mer ungdomliga möbler, men du kan räkna med att de håller och kan stå kvar i flera år. Om du däremot väljer att köpa sängar formade som bilar eller hyllor målade med My Little Pony-tema kommer du förmodligen stå inför ett möbelbyte relativt snabbt.

Det gäller att ha lite hållbarhetstänk redan vid starten av inredningsprojektet. Detta gäller allt från förvaringsmöbler till sängar. Naturligtvis ska du inte satsa på möbler anpassade för vuxna i rummet och bortse från ditt barns önskemål, men du behöver inte alltid köpa de möbler som barnet tillfälligt önskar sig just för stunden, om du har på känn att önskningen är tämligen temporär. När du överväger att köpa en möbel till barnrummet är det en god idé att ställa dig själv frågan om du tror att den fortfarande kommer passa in om ett år. Är svaret nej, är det vanligtvis inget vidare bra köp.

Använd textilier

Textilier gör sig bra i barnens rum. Lägg en fin och mjuk matta på golvet för en ljuddämpande effekt och för att göra det skönare att gå på golvet. Dekorera gärna med fina kuddar som följer det valda temat, och sätt upp matchande gardiner.