Olika soffor och deras användningsområden

Är du på jakt efter en ny soffa eller vill du bara veta mer om de olika modeller som marknaden har att erbjuda? Idag finns det soffor i alla möjliga storlekar, färger, former och designer. Sofforna är tillverkade i olika material och skapade för diverse ändamål. Här kommer du att få läsa om de vanligaste sofftyperna som finns i de svenska hemmen och hur du kan dra nytta av modellerna på bästa sätt.

Olika soffor för olika ändamål

Det finns några sofftyper som är vanligare än andra. Det är bland annat divansoffan, bäddsoffan, hörnsoffan och soffor i läder.

Divansoffan

En divansoffa är en soffa som vanligtvis består av två eller tre sitsar, men med ytterligare en del som sticker ut och formar soffan likt bokstaven L. Den kortare delen är vanligtvis mycket bredare och är en perfekt plats för vila. Den här soffan lämpar sig bra för den med ett mindre hem, men som ändå är i behov av mycket sittplats. Sofforna kommer i olika färger, storlekar och material.

Bäddsoffa

Bäddsoffan är idag så pass modern att den knappt går att skilja från en vanlig soffa. Till utseendet ser bäddsoffan ut som vilken soffa som helst, men genom att dra eller vika ut den kan soffan förvandlas till en säng. Sängen kan användas permanent eller vid besök och övernattande gäster. En bäddsoffa är ett utmärkt val om du bor trångt och behöver kunna kombinera dina möbler på bästa sätt.

Hörnsoffa

Hörnsoffan är vanligtvis en större soffa som lämpar sig i ett större hem. Soffan har, precis som divansoffan, formen av bokstaven L. Skillnaden här är att båda delarna vanligtvis är lika långa och lika breda. Det är således en soffa som följer väggarna och hörnen i rummet (beroende på storlek) Soffan är riktigt bra för den som har ett stort utrymme, eftersom de flesta hörnsoffor är långa. Här finns plats för många familjemedlemmar eller gäster.

Lädersoffa

Lädersofforna var som populärast på 90-talet, men än idag är det många som föredrar känslan av läder när det är dags att slå sig ner i soffan. Läder är ett mycket hållbart och exklusivt material, men som behöver underhåll för att hålla sig starkt och fräscht. Lädersoffor är även populära då de är mycket enkla att hålla rena. En tygsoffa suger åt sig smuts och fläckar, medan lädersoffan bara kan torkas av med en trasa om du skulle råka spilla.