Odla solrosor

Solrosen är en vacker och ståtlig blomma. De gula blombladen gör att blomman påminner om en skinande sol. Förutom de klassiska högväxta gula solrosorna finns det även en lägre variant med mindre blommor i mörkrött och gult. Det är vanligt att vilja ha denna härliga blomma i blomsterodlingen eftersom den är så vacker. Solrosen är en av de mest lättodlade sommarblommorna, men den kräver lite planering. Här kan du läsa mer om hur du odlar solrosor.

Upp till 3-5 meter hög

Börja med att planera var du vill planera dina solrosor. Blomman kan bli upp till 3-5 meter hög och behöver ofta djup jord eller något att luta sig mot. Den behöver också mycket sol för att växa ordentligt. Om du har ett grönsaksland kan du med fördel plantera solrosen där eftersom den förbättrar jorden. Den ska dock inte planteras med potatis.

Planteras i näringsrik jord

Solrosfröna bör sås utomhus i maj. Om du vill kan du förkultivera fröna inomhus i april för att de ska blomma tidigare. Innan du sår bör du fukta fröna lätt, exempelvis genom att strö dem på ett fuktigt hushållspapper. Direkt när fröna börjar växa ska de planteras i näringsrik jord. Om du förkultiverar inomhus är det bäst att plantera ett par frön i såjord i djupa krukor. Jorden bör hållas fuktig, men inte blöt.

Från kruka till växtplats

Vid omplantering från kruka till växtplatsen. Vanlig planteringsjord fungerar fint, men tänk på att jorden måste vara djup om du vill odla höga solrosor. Omplanteringen bör ske när blommorna är cirka 10 centimeter höga. De bör planteras ut när risken för frost är över och det vanligaste är att plantera ut dem i början av juni. Du kan även plantera om solrosen till en större kruka. Tänk på att solrosen älskar sol och därför bör du välja ett läge där den får ordentligt med ljus. Ge gärna solrosen extra gödsel under juli månad så att den får tillräckligt med näring. Glöm inte bort att vattna blomman regelbundet.