Låna pengar till bostad

Låna pengar till bostad

Har du planer på att någon gång köpa en villa, ett radhus eller en lägenhet? Då vill du förmodligen veta mer om bolån, för att veta vad du behöver tänka på den dagen det blir aktuellt att låna pengar till bostad. Detta är trots allt med stor sannolikhet det största lån du någonsin kommer att ta. Därför är det naturligtvis viktigt att du har så goda kunskaper som möjligt redan på förhand.

Låg ränta

Det första du kommer notera när du börjar titta på bolån är att räntan är väldigt mycket lägre än för vanliga privatlån. Det har en väldigt given anledning. Det beror helt enkelt på att banken har en rejäl säkerhet i form av bostaden. På så sätt blir risken de tar när de lånar ut pengarna mindre, vilket resulterar i en låg ränta. Du bör naturligtvis fortfarande jämföra villkor och räntor, men du kommer notera att de allra flesta banker ligger väldigt lågt räntemässigt.

Dags för en ny bostad?

Ej möjligt att låna hela summan

Något som du måste vara medveten om när du vill ta ett bolån är att du inte kan låna hela köpesumman. Då skulle det trots allt bli en allt för stor risk för banken med tanke på hur stora belopp de trots allt lånar ut. Du behöver med andra ord kunna finansiera kontantinsatsen på annat sätt. Det brukar handla om minst 15 % av köpesumman. Det bästa är förstås om du har möjlighet att spara ihop till kontantinsatsen. De flesta planerar ett köp av bostad under flera års tid, vilket ger gott om tid för sparande. Ibland är det dock inte möjligt att spara ihop till hela beloppet. Då krävs ett annat tillvägagångssätt. Du kan då ibland ha möjlighet att låna till hela eller delar av kontantinsatsen genom ett fristående privatlån. Det är i sammanhanget viktigt att komma ihåg att du inte får samma förmånliga ränta på den här typen av lån.

Om du lånar till kontantinsatsen

Om du väljer att ta ett blancolån för att få ihop hela eller delar av kontantinsatsen finns det några saker du behöver ha i åtanke. Du behöver, som tidigare nämnts, komma ihåg att räntan blir betydligt högre än på själva bolånet. Du bör alltså vara försiktig med den här typen av lån och se till att bara låna så mycket som du verkligen behöver. Det är också viktigt att du jämför räntan på olika lån och strävar efter ett så förmånligt lån som möjligt med så låg ränta som möjligt. Något du också behöver göra är att räkna samman månadskostnaden på bolånet med bolånet på blancolånet för att få fram totalsumman du kommer att behöva betala varje månad. På så sätt kan du se hur mycket du kommer att behöva betala varje månad, och ta ställning till om det är något du klarar av med tanke på dina ekonomiska förutsättningar. Gå inte in i en process där du ska köpa bostad innan du har gjort dessa kalkyler och kommit fram till att du har ett tillräckligt stort utrymme för att klara båda lånen.