Inred ditt hem med feng shui

Feng shui är en gammal kinesisk filosofi som direkt översatt betyder ”vind och vatten”. Den här filosofin handlar om vilken inverkan naturen har på oss människor, på djur och på växter. Många anser dock att feng shui är en pseudovetenskap då det inte finns tillförlitliga studier inom ämnet. I Kina har dock feng shui-filosofin använts i över tusen år, och den har dessutom spridit sig till västvärlden och är fortfarande populär och användbar.

Inred ditt hem med feng shui

Feng shui-principen tillämpas ofta när man ska inreda och möblera ett hem. Chi är ett centralt begrepp inom den här filosofin och det syftar på den energi som finns i rörelse. För ett harmoniskt hem ska chi strömma jämnt genom rummet. Det kan liknas vid en bäck, den ska inte vara helt stilla men inte heller forsa alltför vilt, utan man vill ha en jämn stril av energi.

Yin och yang

Yin och yang är ett annat bärande begrepp inom feng shui. Yin och yang är varandras motpoler där yin står för bland annat feminint, mörkt, kallt, mjukt och lågt och där yang står för bland annat maskulint, ljust, varmt, hårt och högt. Det är vanligt att kombinera dessa motpoler i inredning.

Yin och yang

Tycker du att det här med feng shui verkar krångligt? Det behöver det inte vara! Börja med att ta rum för rum och fundera över om du har mycket eller lite chi i ditt hem. För mycket chi innebär att energin snabbt flödar genom rummet. Det kan till exempel vara att rummet är alltför ljust och luftigt inrett. För lite chi blir det om rummet är tajt och mörkt möblerat. Det gäller alltså att hitta en balans.

Ett tips är att ha mycket växter hemma. Det påverkar luften i ditt hem positivt och det finns studier som visar på att vi mår bra av att omge oss av grönska, såväl inomhus som utomhus. Taggiga växter är dock något som bör undvikas.

Tänk också på hur du placerar möblerna i förhållande till dig själv och till dörren. Ha soffa och fåtöljer placerade så att du ser dörren där du sitter. Att kunna se dörren och att ha väggen bakom sig ger en lugnande och stressreducerande effekt. Prova dig fram för att ta reda på vilken möblering och vilka färger som gör dig lugn och avslappnad i ditt hem.