Få bort dålig lukt från dina möbler

Få bort dålig lukt från dina möbler

Alla människor önskar bo i ett trivsamt hem där det känns rent och fräscht. Tyvärr kan man ibland drabbas av att det luktar unket eller konstigt och det inte räcker med att bara vädra. Då kan det handla om att en obehaglig odör har satt sig i någon möbel och att man inte förstått det. Här presenteras några olika sätt att få bort oönskad lukt från olika möbler som är klädda i tyg eller läder.

Tyg

De flesta av oss har soffor eller fåtöljer med tygdynor och kuddar. Om möbeln har överdrag som går att ta loss, tvättar du dessa enligt tvättanvisningen som medföljde möbeln vid köpet. Det är vanligt att det går att tvätta exempelvis kuddöverdrag i 40-gradig maskintvätt. Om tyget inte går att ta av från soffan eller fåtöljen krävs andra åtgärder. Här kommer ett väl beprövat husmorstips:

Hela ytan behöver rengöras med vatten som du blandar med vinäger. Ett par matskedar räcker. Du rör ner detta i vatten och rengör sedan hela soffan med en tvättsvamp så att tyget blir ordentligt genomfuktat. Det ska dock inte bli genomblött och rinna vatten från soffan! Nästa steg är att strö salt över hela den fuktiga ytan och låta det ligga i minst sex timmar. Då är tyget torrt och har blivit lite stelt av saltet. Nu använder du en hård borste för att få bort allt salt och dammsuger sedan hela möbeln.

Hela ytan behöver rengöras med vatten som du blandar med vinäger.

Tjock stoppning

Om soffan består av tjock stoppning kan lukten ha trängt in mycket djupare än bara i tyget på ytan. Då kan det vara dags för en starkare blandning. Blanda ca två glas ljummet vatten med flytande tvål, tillsätt en tesked citronsyra och en tesked vinäger. Rör om intensivt – ett tjockt skum ska bildas, vilket du lägger över hela möbeln. Möbeln ska stå på detta vis i några timmar och rummet behöver vädras samtidigt. Sedan rengörs ytan med en stel borste, precis som i det första tipset. Ett bra tips för att undvika att ens behöva ta till det här sättet att rengöra en soffa, är att dammsuga soffan ofta och att använda rengöringsmedel som är speciellt framtagna just för stoppade möbler.

Varning för fläckar! Om du spiller på en tygmöbel så ta för vana att alltid rengöra den direkt för att undvika bekymmer.

Läder

En lädermöbel ska för det första torkas av en gång per vecka. Om du ändå fått ovälkommen lukt i en lädersoffa kan man blanda en kopp vatten och en kopp citronsaft. Gnugga hela soffans yta med en trasa som du doppar i blandningen. OBS! Se till att trasan verkligen är ren innan du börjar. Soffan ska inte bli blöt, så krama ur överflödig vätska ur trasan innan du börjar arbetet. Får man för mycket vätska på läder kan det spricka och för mycket citron kan bleka lädret.

Ett generellt bra tips för alla rum där en oönskad lukt finns är att placera en skål med malt kaffe, bakpulver eller kol i rummet. Det är produkter som drar till sig lukter och gör att de förhållandevis effektivt försvinner.