Dansk inredningsstil

Dansk inredning

Den danska designen ses som en funktionalistisk stil, och med det menas att konstruktionerna endast ska formges med hänsyn till dess funktion och syfte. Den danska arkitekturen och designen utvecklades i mitten av 1900-talet och är påverkade av Bauhausskolan, en tysk skola som använde sig av flera danska designers. De arbetade med nya industriella teknologer, som var förknippade med att konstruktionerna skulle vara enkla men ändå funktionsdugliga.

Efter andra världskriget

Strax efter anda världskrigets slut, i slutet på 1940-talet var de danska villkoren perfekta och succéfyllda inom flera olika designområden. Tonvikten låg på möbler, med även inom områden som keramik, silver, glas, textilier och arkitektur. Danmarks industrialisering kom senare än i Sverige, och i kombination med den tradition landet hade när det gäller hantverk av hög kvalitet blev den grunden för stegvisa utvecklingar inom en industriell produktion.

Under 1950-talet

Amerikanska designers blev influerade av danska möbler redan under början av 1950-talet och den amerikanske designern Charles Eames började tillverka stolar av stålrör och trä. Dessa stolar inspirerade i sin tur Arne Jacobsen till att designa Danmarks allra första industriellt tillverkade stol, den världsberömda Ant Chair.

Typiskt för dansk design

Det som utmärker dansk inredning är de mörka färgerna, de raka linjerna och att detaljerna är typiska från en industriell, vintage och naturlig inredningsstil. Vill du inreda i dansk inredning ska du börja med en bas som går i svart och vitt och rummet ska vara avskalat, så bort med alla onödiga saker. Möblerna ska vara trärena och uppfattas som naturliga och harmoniska. Formerna på möblerna är ofta runda och detaljerna i metall, läder eller i mörkt trä. Till möblerna ska du ha kuddar, gardiner, mattor med mera i diskreta och jordnära färger, exempelvis i mörkt lila eller grått.

Typiskt för dansk design

Belysning som passar dansk inredning

Den belysning som passar till dansk inredning, brukar vara i industriell stil och gärna i metall. Du bör inte ha textilier som har glänsande färger, då passar fuskpäls betydligt bättre och stickade plädar i mörka färger passar även det bra.

Kända danska möbeldesigner

Arne Jacobsen (1902–1971) är en känd formgivare och arkitekt, hans mesta kända verk inom möbeldesign är fåtöljen Ägget, och stolarna, Myran och Svanen. Dessa möbler produceras än i dag och hans mest kändaste skapelser är designhotellet SAS Royal, som ligger i Köpenhamn. Stolen Svanen formgav Arne Jacobsen 1957–1957 och den var tillverkad för att pryda hotellet. Han ville tillverka en stol med lediga former som skulle ha minimal stoppning men ändå ha en hög komfort, armstödet är utsträckt och påminner om vingar som är upplyfta som på en svan, därav namnet. Myran är en stol som går är smidig att stapla och efter att Arne Jacobsen designade den, har stolen tillverkats av Fritz Hansen sedan 1952. Från första början hade Myran bara tre ben men efter att Jacobsen dog gjordes den med fyra ben och är därmed stabilare.

Hans J. Wegner (1914–2007) är även han en känd dansk möbeldesigner som var aktiv under 1950–1960-talet. Han designade i första hand stolar och han hann med ungefär 500 olika sorter. Hans mest kända stolar är China Chair, Peacock Chair och The Wishbone Chair.

George Jensen (1866–1935) öppnade sitt företag 1904 och det är ännu verksamt inom inredning. Hans butiker finns över hela världen, exempelvis i Paris, New York och i London. Han är mest känd för sina smycken och heminredning och du kan köpa mängder med fina saker på nätet.