Bygg ett containerhus

Bygg ett containerhus

Att bygga en hel bostad eller ett rum av en container är ett fenomen som ursprungligen kommer från USA. Det är egentligen precis vad det låter som: att ta en fraktcontainer och inreda den så att den mer eller mindre blir beboelig.

Börja med hål

Innan du gör något annat så måste du ställa dig frågan vad du ska använda containern till. Kanske ska det bli en rolig övernattningsmöjlighet för gäster i sommarstugan under varma månader? Då kan du hoppa vidare till nästa steg i processen.

Men om du har lite större planer för din container så kanske du vill ha ett fönster, eller till och med två? Då kommer du behöva göra hål i sidorna med hjälp av en sågklinga för metall. Du kanske till och med vill ha rinnande vatten inne i ditt containerhus? I så fall kommer du behöva göra åtminstone två hål till. Ett i sidan för att få in vatten genom till exempel en slang, och ett i botten där du kan avleda använt vatten.

Isolera container

En container är från början en robust konstruktion eftersom den från början är framtagen för att skydda ömtåligt innehåll från stötar och skador under långa transportsträckor. Det är de här egenskaperna hos containern som vi vill utnyttja när vi bygger om den för att hysa människor istället för varor.

Isolera container

Samtidigt måste vi konstatera att en container i regel är gjord av stål. Det är ett mycket hållbart och kraftigt material, men det erbjuder inte mycket till isolerande förmåga. Därför är isolering ett av de första projekten att ta itu med efter att du gjort tidigare nämnda hål.

Stål blir mycket kallt när temperaturen sjunker runtomkring, så börja med golvet och använd där en täckande film innan du lägger över ett laminatgolv. Om du sedan använder tjockare isolering för väggarna i containern så kommer du behöva sätta spånskivor eller liknande över isoleringen innan du kan använda den. Om du istället hoppar över att isolera väggarna så kommer du endast kunna använda ditt containerhus när det är plusgrader utomhus.

Vatten i containern

Ska du kunna erbjuda dina gäster att tvätta händerna eller ta ett glas vatten i ditt nya containerhus så drar du in vatten genom en slang. Kommer den stå på tomten bredvid sommartorpen så går det utmärkt att använda trädgårdsslangen. Om du däremot vill ha ett handfat och avrinning (vilket är att rekommendera så att inte vatten rinner rakt ut på golvet) så kommer du behöva hjälp av någon som kan svetsa detta åt dig.

Alternativa användningsområden

Alternativa användningsområden

Det är dock långt ifrån alla som vill att containern ska fungera som en bostad eller gästrum. Minst lika många vill ha ett annorlunda uterum. En container kan i det här fallet enkelt bli en slags modernistisk pergola.

Processen är betydligt enklare än den som beskrevs tidigare. Ta helt enkelt bort bakstycket, där containern saknar dörrar, med hjälp av en sågklinga. Om du vill ta bort även dörrarna är det självklart upp till dig själv. Det finns egentligen ingen anledning att ta bort dem helt eftersom de kan fungera som extra vindskydd när det blåser och du då stänger dem.