Tre tips för att inreda attefallshuset på ett smart sätt

För många svenskar är sommarstugan mer än bara ett semesterställe, det är lite av en livsstil. Samtidigt kan det vara svårt att få plats med allt som du behöver på en liten boyta. Här kommer tre tips på hur du inreder ditt attefallshus på ett smart sätt.

Sommarstugan

Drömmer du om en egen sommarstuga? Eller vill du bo i ett tiny house? Det är billigt, mysigt och bekvämt med ett mindre hus. Det är också enkelt att köpa en tomt på ett fint ställe och sedan bygga en stuga på plats. Om du planerar att bygga eller köpa sommarstuga kan du med fördel ta hjälp av modulhus.se. De är en av Sveriges största husleverantörer och hjälper dig med allt du behöver för att du verkligen ska få din drömbostad.

1# Ljust och luftigt

För att inreda ditt lilla hus på ett bra sätt bör du satsa på ljusa färger och stora fönster. Genom att ha ljusa färger på tak och tapeter kommer stugan att upplevas som större och rymligare. Det blir luftigare och faktiskt också mysigare än om det är för mörkt i stugan. Stugan behöver inte tapetseras i vitt, men gärna i en ljusare nyans. Dock kan vitt vara en bra färg för ett loft, en liten toa och sovrummet. Du bör också satsa på stora fönster, men på ett smart sätt. Fönster ger mycket värme och ljus, vilket vi ofta vill ha, men inte under högsommaren. Du kan antingen ha stora fönster mot söder med ett draperi för att stänga ute solen, eller så har du en altan utanför de stora fönstren. Även en altan ger viss skugga. Ett attefallshus med stora fönster på kortsidan blir svalare, då det ofta finns ett till rum längst in i stugan. Dels blir det rummet då lite svalare, dels ger två rum mer ventilation och luftdrag.

Ljust och luftigt

2# Förvaring

Ett problem med mindre boyta är självklart förvaring. Om du har ett loft i ditt hus kan du antingen använda loftet som förvaringsplats eller bygga ”garderober” längst med sidoväggarna i loftet. Själva boytan på ett loft är inte alltid så stor, medan det samtidigt finns golv att nyttja. Du kan enkelt bygga förvaringsgarderob där det bara är 50-70 centimeters takhöjd. Då får du både ett sovloft och förvaring. Ett annat tips är att ha en kökssoffa istället för flera stolar. Det ger plats för fler kring matbordet och är samtidigt en snygg förvaringsplats. Längst med sockeln i köket, alltså under köksskåpet, kan du också bygga lådor. Bakom sockeln brukar det bara vara ett tomt utrymme som inte används.

3# Sovplatser

Hur många sovplatser som behövs beror på hur många ni är, om det är en permanent bostad eller en sommarstuga, samt hur bekvämt det behöver vara. Om du ska bygga ett attefallshus är det klokt att också ha loft. Då får du både förvaring och sovplats. För barn och tonåringar fungerar våningssäng bra. Ni kan också välja att köpa en bra bäddsoffa och ha den som säng. Om du har ett särskilt sovrum kan du bygga in sängen i rummet, mot väggen, för att få den att passa perfekt i storlek. Då kan du också bygga sängen så pass hög att du kan ha stora lådor undertill. Om du vill ha möjlighet att erbjuda övernattning för dina gäster kan du köpa eller bygga en friggebod om du har nog plats på tomten.