Det är få leksaker som har en så lång historia i Sverige som gunghästen. Gunghästar har lekts med i vårt land under flera hundra år, men då de är ganska dyra har de främst varit tillgängliga för kungligheter, adeln och de rikas barn. Fortfarande idag är gunghästar en ganska dyr leksak, men är perfekt som en större present till jul, födelsedagar eller kanske som dopgåva. Idag tillverkas en stor mängd olika varianter av gunghästar och de är populärare än någonsin tidigare. Om du vill lära dig lite mer om gunghästens historia kan du läsa vidare nedan.
Den första gunghästen
Gunghästens historia kan spåras ända tillbaka till medeltiden, då man började leka med käpphästar av olika slag, medan gunghästar i sin nuvarande form dök upp under 1600-talet. Tyvärr är det ingen som riktigt vet när de första gunghästarna började tillverkas i Sverige, men någon gång i slutet på 1800-talet började gunghästarna synas i allt fler adliga hem. Redan år 1692 hade dock Karl XII en gunghäst som han fick på sin 10-årsdag. Denna gunghäst i barockstil finns bevarad och kan fortfarande ses idag på Kulturen i Lund. Förr i tiden var gunghästar främst leksaker för pojkar, och sågs delvis som ett sätt att öva sig på att rida.
Gunghästar hos adeln
På 1800-talet blev gunghästar allt vanligare i adliga hem. De var ofta mycket välgjorda och kostade en hel del, och om du lyckas komma över en äldre gunghäst på loppis kan den idag vara värd en förmögenhet. Äldre gunghästar var nästan uteslutande tillverkade av trä, och då de i början gjordes i solitt trä var de mycket tunga och kunde lätt välta. Under den viktorianska eran började man istället tillverka ihåliga gunghästar som var betydligt lättare och mer stabila. Gunghästar från denna tiden har också ofta ett hemligt fack under hästens mage där man kunde gömma värdefulla saker såsom fotografier eller mynt. Drottning Viktoria av Storbritannien bidrog även till att öka gunghästarnas popularitet. I Sverige var det främst leksaksfabriken i Gemla som gjorde gunghästarna populära. Då de startade sin tillverkning av leksaker år 1866 inkluderades även gunghästar, som också var en del av företagets varumärke. Gunghästarna tillverkades med bandknivar och yxor och sedan målades de och fick tillbehör såsom sadel och seldon.
Dagens gunghästar
Under 1900-talet minskade tillverkningen och efterfrågan på gunghästar, bland annat på grund av de båda världskrigen. Men från mitten på 1900-talet började de få tillverkarna som fanns kvar återigen skapa gunghästar och även restaurera äldre gunghästar så att de blev som nya igen. Fortfarande idag finns det de som restaurerar gamla gunghästar, som mest används som vackra inredningsdetaljer även om de flesta av dem fortfarande går att gunga på. Nytillverkade gunghästar har blivit allt populärare som leksaker för dagens barn, och de finns nu i alla möjliga olika varianter i både trä, plast och tyg samt kan förutom hästar också bestå av andra sorters djur som till exempel lamm, kaniner, hundar och elefanter.